Over ruitersport vereniging Barchem

RSV Barchem is een actieve, betrokken vereniging bestaande uit leden uit Barchem en omgeving. Naast wekelijkse lessen worden er verschillende activiteiten georganiseerd en staat plezier in het paard- en ponyrijden voorop!

De geschiedenis van Ruitersport vereniging (RSV) Barchem begon in 1933 toen de L.R. Markelo in Barchem een demonstratie gaf. Enkele liefhebbers dachten toen: "dat kunnen wij ook". In 1937 reed men al mee met optochten en feesten, zonder een officiële vereniging te zijn. De Tweede Wereld Oorlog maakte een eind aan alle activiteiten en pas na deze tijd vond men elkaar weer.


Op 15 oktober 1947 vond de oprichtingsvergadering plaats van Landelijke Rijvereniging (L.R.) de Bergruiters in Hotel "De Dolle Hoed" te Barchem.

Op 7 november daarop volgend kwam de officiële erkenning van de Koninklijke Federatie van Landelijke Rijverenigingen (thans KNHS)


De oprichting van de ponyclub P.C. de Barchruiters vond plaats in 1974.

Beide verenigingen verzorgden wekelijks lessen voor de leden en daarnaast verschillende activiteiten. Onder de Stichting Ruitersport Barchem werden en worden jaarlijks onder andere een concours hippique en samengestelde wedstrijd (eventing) georganiseerd, waarbij altijd gerekend kan worden op de inzet van de vele rijdende en niet rijdende leden.

 

Al vanaf 1953 was de rijvereniging actief op kampioenschappen en in 1957 werd er voor het eerst 8-tal gereden. Sindsdien zijn er zowel door de paarden als door de pony's meerdere regionale en nationale titels gewonnen. 
Ook individueel presteren leden van de Berg- en Barchruiters goed op Gelderse- en KNHS kampioenschappen in zowel dressuur, springen als eventing.

Uitgangspunt van beide verenigingen is en blijft plezier in de paarden- en pony sport.

De vereniging beschikt over een eigen accommodatie aan de Soerinkweg 12 in Barchem. De verlichte rijbaan biedt ruimte voor zowel dressuur als springtraining. Daarnaast is er een eventing oefenterrein waar door leden gebruik van kan worden gemaakt. Al in 1984 werd gestart met de bouw van het clubhuis, 'de Barchhutte', dat inmiddels volledig is vernieuwd en uitgebreid met een grote overkapping. Het terrein heeft een totale oppervlakte van 1,5 ha. 


Sinds 1 januari 2019 gaan de rijvereniging en ponyclub samen verder als Ruitersport vereniging Barchem.


De paarden lessen iedere week op dinsdagavond vanaf 19:00uur, de pony lessen worden op woensdagavond vanaf 19:00uur gegeven. Er worden afwisselend spring- en dressuurlessen gegeven. Daarnaast is er op vrijdagavond een lesmoment voor recreanten.

Van maart t/m oktober vinden de lessen plaats op het clubterrein, in de winter wordt binnen gereden bij de Heksenlaak.